Skip to main content
ArbeidsmarktcommunicatieBlogposts

9 tips voor sterke vacatureteksten

By oktober 15, 2024No Comments

9 tips voor sterke vacatureteksten

9 tips voor sterke vacatureteksten

Leestijd 8 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 8 minuten
Geschreven door Els

Een goede vacaturetekst schrijven? Best een pittige klus! Zeker als je een beetje op wilt vallen tussen al die andere teksten. Je vervalt toch al snel in eisen- en wensenlijstjes. Maar om de aandacht van je nieuwe collega te trekken, moet je echt een stapje meer zetten. Wij geven je 9 tips voor sterke vacatureteksten!

Nog een keer lezen waarom een goede vacaturetekst zo belangrijk is? Of eerst even een korte opfriscursus: wat moet er eigenlijk in een vacaturetekst? Kris schreef eerder al over de onderdelen die niet mogen ontbreken in een goede vacaturetekst en de 10 vragen die je jezelf moet stellen als je een vacaturetekst schrijft!

Hoe zorg je voor een opvallende vacature? Creativiteit helpt om de aandacht te trekken. Iets unieks valt gewoonweg op. Maar je wilt niet alleen maar grappig of opvallend zijn: je wilt precies diegene aanspreken die past bij jouw functie en team. En tegelijkertijd ook nog laten weten wie je bent als organisatie. En de lezer aansporen om te solliciteren. En dat in maximaal 500 woorden. Hoe? Zo!

  1. Grijp de aandacht

Een succesvolle tekst heeft lezers nodig. De aandacht trekken is dus een must. Dat kan heel extreem, bijvoorbeeld zoals dit Vlaams reclamebureau dat een ‘Head of Godverdomme Alles’ zocht. Of grappig, zoals een billboard gemaakt in paint, voor een bedrijf dat een grafisch ontwerper zoekt.

Het kan natuurlijk ook met een pakkende intro, waarbij je de hoogtepunten van de functie of je organisatie leuk presenteert. Of een tekst waarin je de lezer direct aanspreekt, bijvoorbeeld. Met een vleugje storytelling, misschien?

  1. Betrek je team

Wie weet er beter waarom werken bij jouw organisatie leuk is dan je eigen medewerkers? Zij kunnen je vertellen wat hun baan zo aantrekkelijk maakt. En dat is precies wat iemand graag wil horen als ze een baan zoeken. En je ontdekt misschien meteen wat er beter kan: win-win!

Je kunt je collega’s ook actief betrekken: bijvoorbeeld door hen op de socials een dag uit hun leven te laten delen. Of door ze te interviewen. Misschien wil een collega wel als contactpersoon dienen, voor sollicitanten die willen weten hoe het echt is om in je organisatie te werken?

  1. Focus je eisenlijst op de juiste kandidaat

Het is verleidelijk om elk klein detail toe te voegen aan je eisenlijst. Ja, het zou superfijn zijn als je collega naast ervaring en opleiding ook nog veertien cursussen heeft gevolgd, bewezen diepzeeduiker is en voor de noodgevallen ook nog handig met InDesign. Maar is het echt nodig?

Voor de eisenlijst geldt: hoe korter hoe beter. Je denkt misschien: ‘Ja, maar ik wil toch de juiste kandidaat?’ Jup. En die wil je niet afschrikken omdat vinkje 9 van 12 niet gezet kan worden, toch?

Als het goed is, herkent de kandidaat van jouw dromen zich meer in de werksfeer, het algemene takenpakket en jouw aanbod, dan in een eisenlijst. En natuurlijk mag je best een paar eisen hebben. Maar het is ook de moeite waard om eens te kijken naar mensen die net niet in het plaatje passen dat jij in gedachten had, maar wel in de functie.

Als laatste: vermijd onrealistische eisen. Elke starter kent wel de vermoeiende bullet met ‘Startersfunctie, minimaal 5 jaar ervaring’. Doe-het-niet.

  1. Functietitels: keep it clean

De salestijger, de eindbaas, de senior executive creative communications guru: we hebben ze allemaal wel eens gezien. En waarschijnlijk geen idee gehad wat ze betekenen. Gebruik liever geen gekke functietitels.

Waarom niet? In het kort: word je dan gevonden? Bedenk hoe jouw ideale kandidaat diens ideale functie noemt. Op welke woorden zoeken sollicitanten? Wees daar dan vindbaar.

Uit ons eerdere blog, Kantoortaal gebruiken, is dat slim?:

“Het zal je misschien niet verbazen, maar niemand is een proactieve, communicatieve bruggenbouwende duizendpoot zonder 9 tot 5 mentaliteit. Als werkgever hoop je ook dat toekomstige werknemers ook eerlijk zijn over hun kennis en vaardigheden. Verbloemende taal is dan geen goede start!”

(Meer hierover? Lees ook eens Fancy functietitels of Zo schrijf je een goede vacaturetitel.)

  1. Geen cliché aub

De hands-on mentaliteit, snel schakelen, de spin in het web: het zegt niet echt wat. Je lezer scant ze, maar weet nog steeds niet wat je nu echt van hen verwacht. Geef liever voorbeelden. Dus snel schakelen? Beschrijf bijvoorbeeld een ochtend:

“Je dacht vanochtend alleen aan een rapportage te werken. Maar je collega vraagt of je last-minute een klant wilt bellen. En daarna wil de office manager nu heel snel je uren hebben. Gelukkig valt vanmiddag een meeting weg: kun je dan aan je rapport. Vind jij helemaal niet erg, je houdt wel van wat georganiseerde chaos.”

En heel belangrijk: vermijd ‘marktconform’. Trek de juiste kandidaten aan en vermeld gewoon het salaris. Voorkomt een hoop ruis en vragen. En je weet zelf toch al wat je echt kwijt wilt zijn aan de functie.

  1. Gebruik krachtige taal

Gebruik overtuigende taal, schrijf actief en houd het kort. ‘Natuurlijk wil jij ook wel eens thuiswerken’. (‘Doen we dus niet moeilijk over, thuiswerken vinden we heel normaal. We zijn flexibel daarin.’ En dat gevangen in een enkel zinnetje).

Meer over overtuigen met vertrouwen? Lees ons blog over vanzelfsprekendheid.

Kies ook voor een tone of voice die bij je past en die herkenbaar is voor je ideale nieuwe collega. Positiviteit is daarbij heel belangrijk: ‘We zijn niet op zoek naar mensen die bij de eerste moeilijke vraag in de stress schieten’  schrikt af. ‘We zoeken iemand die altijd denkt in oplossingen en kansen’ klinkt veel vriendelijker. Oh, en spreek je iemand aan, dat werkt altijd beter. ‘Fijn als je altijd in oplossingen denkt.’

Ook handig: sluit geen kandidaten uit en kies voor genderneutraal taalgebruik.

  1. Laat je zien als werkgever en werkplek

Zeker Generatie Z hecht heel veel waarde aan werksfeer. Laat daarom (ook al voor de vacaturetekst) zien wie je bent als organisatie. Iedereen vindt het fijn om te weten waar ze terecht komen. Aan de slag dus met je employer branding!

  1. Maak het leesbaar: je structuur

Zorg voor een goede structuur en lengte. We kunnen het niet genoeg benadrukken: houd het kort en simpel! Zorg dus voor:

  • Korte alinea’s
  • Witregels
  • Bullet points
  • Duidelijke tussenkopjes
  • En zet aan tot actie met een duidelijke call-to-action.

De ideale lengte voor een vacaturetekst? Tussen de 300 en 600 woorden. En dan liever 300 dan 600.

  1. Wees zelf bereikbaar

Dus geef altijd aan bij wie iemand terecht kan voor vragen, bijvoorbeeld. Liefst met naam en rugnummer: iedereen praat liever met een mens dan een afdeling.

Meer weten of hulp nodig?

Ben je aan de slag gegaan met jouw vacatureteksten, maar twijfel je over de toon van je tekst? Ben je zoekende in hoe je jouw bedrijfscultuur het beste overdraagt? Of wil je direct vacatureteksten laten schrijven? Neem contact met ons op: wij zijn graag je nieuwe collega-op-afstand!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!