Ghostwriting: waarom en voor wie?
Ghostwriting: waarom en voor wie?
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Julie
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Frederique
Het zal je misschien verbazen, maar veel grote namen schrijven hun speeches en artikelen niet zelf. Daar zitten scherpe ghostwriters achter! Bij ghostwriting is de auteur van een artikel onbekend óf staat er een andere naam bij de tekst. We leggen je uit hoe dit werkt.
Ghostwriting wordt al honderden jaren gebruikt door grote politieke leiders en bijvoorbeeld bestsellerschrijvers. En wat denk je van de populaire Netflix-series? Een leger aan copywriters schrijven scripts voor een aantal succesvolle Netflix-series. Deze ghostwriters verdwijnen uit beeld zodra ze betaald zijn voor hun werk: ze dragen dan het auteursrecht over.
Voor wie is ghostwriting nou handig?
- Bedrijven en ondernemers. Bedrijven benadrukken graag wat voor waardevolle experts er werken, en ondernemers laten het liefst zien hoeveel kennis ze in huis hebben. Daarom kiezen zij er vaak voor om artikelen door tekstschrijvers te laten schrijven en de naam van een collega eronder te zetten. Op die manier delen ze hun kennis en ervaring in een goed geschreven artikel, maar wel vanuit de naam van het bedrijf.
- Bekende mensen. Denk je dat politici, topsporters en andere bekende Nederlanders al hun boeken zelf schrijven? Natuurlijk niet! Een voetballer is goed in voetballen en een ghostwriter is een excellente schrijver. Zo maken we gebruik van elkaars expertises.
- Wetenschappers. Deze professionals hebben vaak een boodschap met maatschappelijke relevantie: ghostwriters schrijven die boodschap in begrijpelijke en toegankelijke taal. Zo bereiken wetenschappers hun doelgroep pas écht goed.
- Dyslectische mensen. Mensen met dyslexie hebben vaak moeite met hun ideeën helder op papier te krijgen. Terwijl ze wel een goed verhaal, visie of boodschap hebben! Samen met een professionele tekstschrijver schrijven ze alsnog een geweldige tekst.
- Mensen met trauma’s. Personen die over hun verhaal een boek willen schrijven, staan zelf soms te dicht bij alle gebeurtenissen. Een ghostwriter is minder emotioneel betrokken en kan het verhaal voor iedereen begrijpelijk maken. Soms een fijn voordeel!
Ghostwriting komt niet alleen op tekstgebied voor. Ook in de muziek wordt ermee gewerkt. Want soms hebben songwriters een writers block en lukt het ze niet om teksten te schrijven. Ghostwriters to the rescue!
Ghostwriting: iets voor jou?
Ook een lekker leesbaar verhaal vanuit joúw expertise? We schrijven ‘m graag voor je! Stuur ons gerust een berichtje.