Skip to main content
Blogposts

Zinsopbouw: zo maak je de perfecte zin

By oktober 15, 2019april 1st, 2021No Comments

Zinsopbouw: zo maak je de perfecte zin

Zinsopbouw: zo maak je de perfecte zin

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Voor een goed verhaal, moeten alle onderdelen van je tekst kloppen. Ook qua structuur. Dat betekent dat je hele tekst goed opgebouwd moet zijn, maar ook je alinea’s afzonderlijk. Voor dit blog zoomen we nog verder in. Want hoe bouw je eigenlijk een perfecte zin op? Gebruik deze tips voor een duidelijke zinsopbouw! 

De meeste schrijvers zijn meer gefocust op de inhoud van een zin, dan op de opbouw. Het resultaat? Zinnen volgepropt met interessante informatie, maar zonder structuur. En dat gaat ten koste van de begrijpelijkheid van de misschien wel heel belangrijke boodschap in die zin.

Een helder verhaal met goede zinsopbouw

Je tekst is onderverdeeld alinea’s en die alinea’s bestaan op hun beurt uit zinnen. Wil je een heldere, fijn leesbare tekst? Dan is het belangrijk dat ook die zinnen ieder afzonderlijk op de juiste manier worden opgebouwd. Vaak doe je dit op gevoel al goed, maar soms is het handig om hier nog even extra bij stil te staan. Met een beetje schuiven met woorden kun je een zin die ‘oké’ is omtoveren tot een perfecte zin! Maar dan moet je wel even weten waar je op moet letten bij zinsopbouw.

Met deze drie tips bouw jij de allerduidelijkste zinnen waar je lezers blij van worden:

1. Vaste volgorde: tijd-manier-plaats

Vaak je geef je meer context in een zin door bijvoorbeeld te benoemen wanneer, waar of hoe iets gebeurt. Daar is een vaste volgorde voor: TIJD – MANIER – PLAATS. 

Kun je die documenten morgen (=TIJD) zo snel mogelijk (=MANIER) naar mij (=PLAATS) sturen?

Je hoeft natuurlijk niet altijd alle elementen te gebruiken:

Deze mail moet met spoed (=MANIER) naar de klant (=PLAATS) verzonden worden.
De presentatie vindt morgen (=TIJD) in de vergaderzaal (=PLAATS) plaats.

2. Val met de deur in huis

Ofwel: begin met de belangrijkste boodschap. Draai er niet omheen, maar zeg meteen waar het op staat. De context kun je daarna geven. Zinnen met een lange aanloop zijn onduidelijk en zorgen ervoor dat je lezers afhaken. En dat wil je niet!

Dus niet:

Omdat we merken dat er veel vragen zijn over het nieuwe parkeerbeleid, organiseren we volgende week een informatiebijeenkomst.

Maar:

We organiseren volgende week een informatiebijeenkomst over het nieuwe parkeerbeleid, omdat we merken dat er nog veel vragen zijn over dit onderwerp.

3.  Geen tangconstructies

Zinnen worden onnodig ingewikkeld door tangconstructies. Woorden of zinsdelen die bij elkaar horen, zijn dan te ver uit elkaar geplaatst. Daardoor wordt de zin lastig om te begrijpen en zullen je lezers de zin misschien wel een paar keer opnieuw moeten lezen voordat ze echt begrijpen wat er staat.

Dus niet:

U wordt, als we alle benodigde informatie verzameld hebben en een besluit hebben genomen in deze kwestie, opnieuw op de hoogte gesteld van de vorderingen.

‘U wordt op de hoogte gesteld’ hoort bij elkaar, maar is in bovenstaande zin gescheiden door een bijzin van vijftien woorden. Dat is te veel! Zorg ervoor dat je werkwoorden die bij elkaar horen ook echt bij elkaar zet in je zinsopbouw. De bijzin verplaatst dan naar achteren in de zin.

Beter is:

U wordt opnieuw op de hoogte gesteld van de vorderingen als wij alle benodigde informatie verzameld hebben en een besluit hebben genomen.

 

Meer weten over zinsopbouw of andere schrijftips?

Neem contact met ons op via deze pagina of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Download hier je e-book: Leer helder zakelijk schrijven met deze 20 praktische tips

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!